Hoe u zich nu online kunt beschermen tegen desinformatie

HomeTECH

Hoe u zich nu online kunt beschermen tegen desinformatie

In tijden van crisis is het gemakkelijk om online een verspreider van onjuiste informatie te worden. We hebben de experts om tips gevraagd over hoe u

Qualcomm’s nieuwe smartwatch-chips beloven een boost voor Wear OS
Twitter controleert voor het eerst een misleidende Trump-tweet
Hoe Reddit een dag van verboden begon voor Trump en extreemrechts

In tijden van crisis is het gemakkelijk om online een verspreider van onjuiste informatie te worden. We hebben de experts om tips gevraagd over hoe u veilig kunt blijven – en anderen kunt beschermen.

Er was zondag geen communicatie-uitval in Washington, DC, maar #dcblackout was sowieso populair op Twitter, dankzij een aantal uiterst verontrustende tweets die mensen vertelden dat er op mysterieuze wijze geen berichten uit de hoofdstad van het land kwamen. De tweets, Reddit-berichten en Facebook-berichten over de “black-out” kregen duizenden aandelen, gevoed door smeekbeden om de informatie op grote schaal te verspreiden en onheilspellende waarschuwingen over wat er zou gebeuren met demonstranten.

Maar ik kan je vertellen dat er geen black-out was omdat ik in DC woon, en ik moest bezorgde vrienden verzekeren dat mijn internet normaal werkte. Desondanks bleef de hashtag op maandag urenlang populair, waarbij sommige mensen de beweringen in twijfel trokken, anderen de pogingen om het te ontkennen afwezen, en niemand wist precies hoe dit gerucht zich tot nu toe verspreidde.

De logische reactie op het zien van mogelijk schadelijke desinformatie die zich over het internet verspreidt, is ontmaskeren en anderen informeren over hoe ze kunnen voorkomen dat ze er zelf voor vallen. Maar het is moeilijk om een stroom aan informatie te evalueren als je iets traumatischs doormaakt – temidden van een wereldwijde pandemie en met escalatie van het geweld door de politie tegen mensen die protesteren tegen politiegeweld.

Geef jezelf wat krediet

“Mensen denken vaak dat omdat ze geen influencers zijn, ze geen politici zijn, geen journalisten, dat het niet uitmaakt wat ze [online] doen”, zegt Phillips. Maar trending hashtags zijn een goed voorbeeld van hoe volume, van zowel grote als kleine accounts, de aandacht kan trekken naar verkeerde informatie. Je online aanwezigheid behandelen alsof je niet consequent bent, hoe weinig volgers je ook hebt, kan gevaarlijk zijn.

Druk op pauze

Verkeerde informatie over racistisch geweld kan bijzonder moeilijk te onderzoeken zijn omdat het voor je voorbijgaat, omdat de inhoud zelf re-traumatiserend is, vooral voor zwarte mensen. ‘Voor mij is dit wat er gebeurt met onze gemeenschap. Mensen geloven ons niet. Dus als er iets ergs gebeurt, wil je dat mensen het delen ‘, zegt Mitchell. Verkeerde informatie richt zich op dezelfde impuls. Het doel is om ‘een emotie op te roepen’, zegt Mitchell. ‘Zodra het een emotie oproept, moet je op pauze drukken.’

Denk zijdelings

Mitchell heeft, zoals vele ervaren desinformatie-experts, door jarenlange praktijk geleerd hoe om te gaan met mogelijke verkeerde informatie. Maar er zijn manieren om er snel beter in te worden. Een daarvan is om lateraal te leren nadenken over een enkel stuk inhoud – dat wil zeggen, open een aantal tabbladen en doe je onderzoek voordat je iets deelt.

Begrijp dat desinformatie nog steeds ‘echt’ kan zijn

Veel van de meest geciteerde experts op het gebied van verkeerde informatie zijn blank. Bij het controleren van informatie over kleurgemeenschappen lopen deze experts het risico schade te veroorzaken, ongeacht hun intenties.

Overweeg uit te loggen of weg te gaan

Het onderzoeken van verkeerde informatie kan hard werken zijn en het werk is moeilijker als de inhoud zelf traumatiserend is. Dit geldt zelfs voor experts en veteranen. “Ik denk niet dat het explicieter of sterker genoeg kan worden benadrukt: we worden gedwongen om te navigeren op een gebied dat absoluut niet in kaart is gebracht”, zegt Phillips. ‘Sommigen van ons doen dit al jaren.’ Maar zelfs als je de mediawijsheidstools en diepe emotionele reserves hebt, is dat niet altijd genoeg.

COMMENTS

WORDPRESS: 16904
DISQUS: 0