Twitter controleert voor het eerst een misleidende Trump-tweet

HomeTECH

Twitter controleert voor het eerst een misleidende Trump-tweet

Het nieuws: Twitter heeft dinsdag een label voor feitencontrole toegevoegd aan twee tweets van het Twitter-account van de Amerikaanse president Donal

Hoe u zich nu online kunt beschermen tegen desinformatie
Een nieuwe kaart koppelt uw tegoed aan uw sociale media-statistieken
Qualcomm’s nieuwe smartwatch-chips beloven een boost voor Wear OS

Het nieuws: Twitter heeft dinsdag een label voor feitencontrole toegevoegd aan twee tweets van het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump. De tweets van @realDonaldTrump (het populaire persoonlijke account van de president, dat ook zijn belangrijkste sociale media-aanwezigheid is), beweerden dat stemmen via mail ‘in wezen frauduleus’ zou zijn en zou leiden tot ‘Rigged Election’. Het is voor het eerst dat Twitter op deze manier tweets van zijn account heeft gelabeld.

Wat Twitter deed: Twitter introduceerde eerder deze maand nieuwe waarschuwingslabels en feitencontroleberichten voor tweets met valse of misleidende informatie, waaronder tweets van wereldleiders. De labels op de tweets van Trump moedigen gebruikers aan om ‘de feiten over mail-in-stembiljetten te achterhalen’ en te linken naar een door Twitter samengestelde samenvatting van de valse claims en wat factcheckers van derden erover te zeggen hebben. Sinds de aankondiging van het beleid heeft Twitter deze labels voornamelijk toegepast op tweets met mogelijk schadelijke verkeerde informatie over covid-19.

Waarom het zo lang duurde: Twitter was in het verleden terughoudend om zijn eigen regels af te dwingen tegen de tweets van Trump. Hoewel Trump heeft getweet en geretweet veel schijnbaar regelbrekende regels, beschermden een paar mazen hem, waaronder uitzonderingen voor tweets van overheidsinstanties en overwegingen voor de “nieuwswaarde” van een anders regelbrekende tweet. Vorig jaar kondigde Twitter aan dat het in zeldzame gevallen het bereik zou beperken van tweets van grote accounts van overheidsfunctionarissen die de regels schonden. De covid-19 “infodemic” heeft de meeste social-mediaplatforms gedwongen om de manier waarop ze hun regels afdwingen te veranderen als potentieel gevaarlijke desinformatie over de pandemische verspreiding.

Hoe zit het met de andere misleidende tweets van Trump? De president heeft de afgelopen dagen verschillende andere dingen getweet die in strijd leken met het beleid van Twitter. Afgelopen woensdag tweette Trump valselijk dat Nevada ‘illegale’ stembiljetten per e-mail verstuurde, en beloofde hij de financiering naar Nevada en Michigan ‘op te houden’ als ze poststemmingen voor de presidentsverkiezingen zouden nastreven. Die tweets waren volgens Twitter destijds niet in strijd met hun beleid tegen verkiezingsinformatie, omdat ze niet direct probeerden mensen ervan te weerhouden te stemmen. Het verkiezingsintegriteitsbeleid van het platform verbiedt het gebruik van Twitter voor ‘het doel van het manipuleren of verstoren van verkiezingen of andere burgerprocessen’.

Twitter weigerde ook actie te ondernemen tegen enkele van de tweets van Trump waarin een valse samenzweringstheorie werd gepromoot, wat suggereert dat MSNBC-host Joe Scarborough, terwijl hij in het Congres in 2001 diende, verantwoordelijk was voor de dood van een stagiair. Onderzoekers hebben zelfs geen aanwijzingen gevonden voor vals spel en er is geen mysterie rond de doodsoorzaak. De weduwnaar van de medewerker schreef vorige week een brief aan Jack Dorsey, CEO van Twitter, waarin hij hem vroeg de tweets te verwijderen. Nadat de brief dinsdag in de New York Times was gepubliceerd, bracht Twitter een verklaring uit waarin stond dat het “zeer spijt van de pijn” die de verklaringen veroorzaakten en “werkte om bestaande productfuncties en -beleid uit te breiden, zodat we zaken als dit in de toekomst, en … ik hoop dat die veranderingen binnenkort zullen plaatsvinden. ‘

COMMENTS

WORDPRESS: 15699
DISQUS: 0